Κρατήστε με ενήμερο για τα Healthy Food & Beverage | BIO Food Awards 2025

Οι Προηγούμενες Διοργανώσεις

Δείτε τους νικητές των προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και στιγμιότυπα από τις Τελετές Απονομής

Healthy Food Awards 2023 | Bio Food Awards 2023

Healthy Diet Awards 2022

Healthy Diet Awards 2023

Ο θεσμός που αναδεικνύει το υγιεινό και βιολογικό μοντέλο διατροφής

Την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Healhty Food Awards 2023 και των Bio Food Awards 23. Με την νέα διευρυμένη τους μορφή τα Healthy Food Awards 2023, τα οποία και διοργανώθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS, αποτέλεσαν ταυτόχρονα την σκέπη και για τα Bio Food Awards 2023, με κοινή κατεύθυνση να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, τις πρωτοποριακές υπηρεσίες, καθώς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υγιεινών και βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Υποψηφιότητες κατέθεσαν όλες οι εταιρείες που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά ή παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν ένα ισορροπημένο υγιεινό ή βιολογικό μοντέλο διατροφής και τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την ισορροπημένη, υγιεινή και βιολογική διατροφή.

Συνολικά, διακρίθηκαν 35 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Healthy Food Awards 2023

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: ABOUTNET – NATURE BLEND, A.H.B GROUP A.E, ARLA FOODS HELLAS, Astarti Co., BARFFOOD, Barilla Hellas, Carpathian Springs Co SA, COFFEE ISLAND, Diodora_διοδώρα – Ολύμπου γεύσεις, EURICOM HELLAS A.E., Fitness Meals, Foodrinco SA, FROMAGERIES BEL HELLAS, HEALTHIER CHOICE & MOOVEAT INTERNATIONAL, Lidl Hellas & Σια Ο.Ε., LOULIS FOOD INGREDIENTS A.E., NetPlanet – The Healthy Bar, Stelvia Hellas, Unismack S.A., Αγρόκτημα Παλαμάρης, Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, ΑΡΩΜΑ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ, Βιολάντα Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων και Δημητριακών, «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» Καταστήματα Βιολογικών Προϊόντων, ΒΙΟΛΟΓΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΗΛΙΟΣ, ΒΙΟΥΓΕΙΑ, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., ΕΨΑ Α.Ε. Βιομηχανία Αναψυκτικών και Χυμών, ΚΛΙΑΦΑΣ Α.Ε., ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, Μανιτάρια Δίρφυς, ΟΛΥΜΠΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., ΠΕΝΤΕ Α.Ε – ΓΑΛΑΞΙΑΣ και ΧΗΤΟΣ ABEE.

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΧΗΤΟΣ και ΒΙΟΛΟΓΟΣ.

Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η ΧΗΤΟΣ αναδείχθηκε Healthy Food Company of the Yearη ΔΩΔΩΝΗ αναδείχθηκε Healthy Food Brand of the Year και η ΒΙΟΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε Bio Brand of the Year.

Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα βραβεία έχουν παράλληλες διαδρομές και αναπτύχθηκαν μέσα από συγκεκριμένες ανάγκες οι οποίες έγιναν ακόμη πιο έντονες μετά την πανδημία, όπως η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για ηθική κατανάλωση, η προστασία του περιβάλλοντος, η καλύτερη υγεία με πιο υγιεινά καλύτερης ποιότητας τρόφιμα. Ταυτόχρονα η στροφή των καταναλωτών προς τα εναλλακτικά τρόφιμα όπως τα παραδοσιακά, τα τοπικά, τα βιολογικά και σε όσα έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία ενδυναμώνει την ανάγκη μας να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας πιο φυσικά και υγιεινά προϊόντα. Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων είναι από τους πλέον υποσχόμενους στην παγκόσμια αγορά. Οι πωλήσεις στο κανάλι της λιανικής των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 52 δισ. ευρώ και 44,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στόχος της ΕΕ είναι το 2030 το 25% των εκτάσεων που καλλιεργούνται να είναι βιολογικές. Στην Ελλάδα τα εγχώρια βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλή ποιότητα και έχουν κερδίσει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών σε κάθε μεριά του πλανήτη».

Στην συνέχεια, η Ανδριάνα Καλιώρα, Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής των Healthy Food & Bio Awards 23, Αναπλ. Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου και Τροφίμων, Τμήμα Επ. Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επ. Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά της αναφέροντας: «Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αξιόλογα προϊόντα. Ανεξάρτητα από τις ειδικές κατηγορίες, οι εταιρείες αυτές έχουν κάτι ουσιαστικά κοινό -φαίνεται να αγαπούν τη δουλειά και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το οικοσύστημα των καταναλωτών. Τους ευχαριστούμε θερμά για τις έντονες προσπάθειες και τους ευχόμαστε μεγάλη ανάπτυξη. Οι νικητές επιλέχθηκαν μετά από την αυστηρή κρίση των μελών της επιτροπής των βραβείων οι οποίοι βασίστηκαν σε μια σειρά κριτηρίων συνολικής αξιολόγησης. Θα ήθελα να τονίσω τη σκληρή και ειλικρινή δουλειά των κριτών μας που βοήθησαν να γίνει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στους «καλύτερους από τους καλύτερους».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γεώργιου Μπόσκου, Επίτιμου Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να είναι και νόστιμα και θρεπτικά, με πρακτική συσκευασία, με προσιτές τιμές και εύκολα στο μαγείρεμα. Τα τρόφιμα δεν είναι φάρμακα για να έχουν άμεσα οφέλη στην υγεία. Ένα δε φτάνει, ούτε δύο, ούτε τρία. Πρέπει να καταναλώνονται σε τακτική βάση, με ισορροπία και μέτρο, για πολλούς μήνες ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρκεί να ξέρουμε που να τα βρούμε, πότε και πως να τα καταναλώσουμε, αλλά κυρίως πόσο συχνά να τα καταναλώνουμε. Και φυσικά πρέπει να διαβάζουμε τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες και να συγκρίνουμε. Να μην ξεγελιόμαστε από πομπώδη σύμβολα και δηλώσεις. Εύχομαι λοιπόν σε αυτούς που θα βραβευτούν σήμερα να χρησιμοποιήσουν το βραβείο που θα λάβουν σήμερα συνετά, αναδεικνύοντας την πραγματική αξία των προϊόντων τους».

Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.), o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Οι συστάσεις του ΠΟΥ, για μείωση περιεκτικότητας σε αλάτι, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ενεργειακή αξία, καθώς και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας μικρών μερίδων, αποτελεί σημαντικό πεδίο αλλαγών στην διατροφή που βιώνουμε ήδη στις καθημερινές επιλογές. Προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων, η υγιεινή πρέπει να αποτελέσει την αυτονόητη επιλογή όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται μια συνολική προσέγγιση όπως: φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που να στηρίζει και να ενθαρρύνει ορθές πρακτικές κατανάλωσης τροφίμων και άσκησης, αντικειμενικές διατροφικές πληροφορίες και εκπαίδευση με γνώμονα τη δημόσια υγεία».

Στην συνέχεια, η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο κ. Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, απεύθυνε χαιρετισμό στην βραδιά, με το μήνυμά της αναφέροντας: «Ο διαιτολόγος διατροφολόγος δύναται να αξιολογεί την καταλληλόλητα των τροφίμων σε επίπεδο ασφάλειας και θρεπτικής αξίας. Κυρίως όμως κατανοεί την επίδραση των τροφίμων, των συστατικών τους και των διατροφικών συμπεριφορών στην υγεία του ανθρώπου και αντίστοιχα δύναται να εκπαιδεύει τον καταναλωτή. Ένας θεσμός όπως τα Healthy Food Awards και Bio Food Awards, θεωρείται πραγματικά αναγκαίος προκειμένου να επικροτηθεί η καινοτομία αλλά και να αναδειχθεί η αξία των καινοτόμων τροφίμων, ειδικά και των βιολογικών και εντέλει να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό οι ποιοτικές επιλογές για τους καταναλωτές. Η συνεχόμενη αξιολόγηση, τόσο των υγιεινών τροφίμων όσο και των καινοτόμων, φυσικών και βιολογικών, μόνο θετικές δράσεις μπορεί να επιφέρει στη βιομηχανία και στους καταναλωτές».

Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε ο Παναγιώτης Λεμπέσης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος, ΕΔΔΕ, o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Τα Healthy Food και Bio Awards, έχουν γίνει θεσμός και δικαιολογημένα. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να έχει σύμμαχο στην υγεία του τις εταιρείες, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τις εταιρείες όσο και τους εργαζόμενους τους, για τη συνεχή προσπάθεια προς καινοτόμα, και υγιεινά προϊόντα. Ελπίζω ο συγκεκριμένος θεσμός να γίνει κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες διάκρισης για την επόμενη χρονιά του διαγωνισμού».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Ηλία Μάνδρου, Αντιπρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μεταφέροντας και το μήνυμα του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου τόσο στους διοργανωτές, όσο και σε όσους βραβεύονται απόψε. Θα είναι εκτός πραγματικότητας όποιος δεν βλέπει τη ραγδαία άνοδο της συγκεκριμένης αγοράς. Ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί όλο και περισσότερο να τρέφεται καλύτερα, να ζει πιο ποιοτικά. Με δυο λόγια επιζητεί την ευζωία. Γι’ αυτό ακριβώς και επιδιώκει υγιεινή διατροφή, αναζητεί πολλές φορές βιολογικά τρόφιμα, έχει αλλάξει συνήθειες του παρελθόντος. Δεν θα ήμουν υπερβολικός αν μιλούσα για μια πραγματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Και μια ραγδαία αλλαγή. Όταν σήμερα εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ποσοστό της τάξης του 18% με 20% αφορά αγορές τέτοιων διατροφικών προϊόντων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για μια τελείως άλλη εικόνα».

Επίσης, στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν και ο Καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου, Γιώργος Δεδούσης.

Τέλος, το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Healthy Food & Bio Awards 2023, όπου ο Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και ο Ιωάννης Μάνος, Γενικός Γραμματέας Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παρέλαβαν τιμητικό εκ μέρους του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ για την «Πρωτοβουλία για ένα Aποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης» και ο Άγις Πιστιόλας, Προέδρος του ΔΣ της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, παρέλαβε τιμητικό για την «Πρωτοβουλία τους στην Προώθηση των Τοπικών Προϊόντων».  

Χορηγοί επικοινωνίας των Healthy Food & Bio Awards 2023 ήταν οι: mednutrition.gr και fmh.gr.

Official Publications: Food Reporter & σελφ σέρβις

Healthy Diet Awards 2022

Ο θεσμός που αναδεικνύει την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Healthy Diet Awards 2022 που διοργανώθηκε από την BOUSSIAS. Για 3η συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύτηκε και αναδείχθηκε η αριστεία και η καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων που αφορούσαν εταιρείες που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά ή παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής και τα τελευταία χρόνια έχουν να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές.. 

Συνολικά, διακρίθηκαν 28 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Healthy Diet Awards 2022

Πιο συγκεκριμένα, βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: ΘΕΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, Alfa Αθανάσιος Κουκουτάρης, Astarti Co & Family Farms IKE, AQUA Carpatica, Barilla Hellas, Condito The Green Line, ETHEA FOODS, EURICOM HELLAS A.E., i Cook to Heal, Κ22 Global Traders | Nutri Valley, Naturals, Local Green, Neaters, NIKOLOPOULOU – Veganact, RITOS FOOD AE, V Roubis, AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, Αγρόκτημα Αραμπατζή Βιολογικών Προϊόντων, Γευσήνους | thrέpsis by Gefsinus, ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., Ιωάννης Χιονίδης | Stelvia Hellas, ΜΕΒΓΑΛ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ, ΟΛΥΜΠΟΣ – Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, ΡΟΔΟΠΗ – Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε και ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέστησαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την ενότητά που συμμετείχαν, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΘΕΟΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, NIKOLOPOULOU – Veganact, V Roubis, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ, ΟΛΥΜΠΟΣ – Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. και ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Τέλος, η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των Grand Award, όπου τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναδείχθηκαν COMPANY OF THE YEAR και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ αναδείχθηκε BRAND OF THE YEAR 

H εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, MBA, Co-Founder Wellness Project BOUSSIAS η οποία τόνισε: «Αυτά τα βραβεία όπως και η εποχή που διανύουμε είναι γεμάτα προκλήσεις. Αν παρατηρήσετε γύρω σας, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, τα site, τα βιβλία μιλάνε για ευεξία, καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια έξαρση στον κλάδο της ευεξίας. Η βιομηχανία της ευεξίας αποτελεί μια μεγάλη τάση στις αγορές παγκοσμίως η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι ανάγκες των ανθρώπων για καλύτερη υγεία και ευεξία διαρκώς αυξάνονται γι’ αυτό και οι εταιρείες μάχονται για την πρωτιά στο χώρο της υγιεινής διατροφής».

Χαιρετισμό στην διοργάνωση απηύθυνε ο Γεώργιος Μπόσκου, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), έστειλε το δικό του μήνυμα στους νικητές της βραδιάς και ανέφερε χαρακτηριστικά για τον θεσμό των Healthy Diet Awards: «O σχεδιασμός και η ανάπτυξη υγιεινών τροφίμων είναι απαίτηση της εποχής για την υγεία και ευεξία του καταναλωτή. Στα πλαίσια του Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στρατηγικής Farm to Fork όλα τα τρόφιμα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να συμβάλλουν στη βιώσιμη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει reformulation (ανασύνθεση) των συνταγών ώστε να προάγουν διατροφικές αξίες και να έχουν χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υγιεινό τρόφιμο πια δε θεωρείται μόνο αυτό που δεν έχει καλή διατροφική αξία αλλά και αυτό που δε δημιουργεί αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Κρίνοντας από την προσπάθεια πολλών συναδέλφων θα έλεγα ότι υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ιδέες. Εκείνο που λείπει είναι η συνέργεια ώστε να μπορέσουν κάποια νέα προϊόντα να φτάσουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Γιατί δεν είναι αρκετό μόνο να σχεδιάσεις υγιεινά τρόφιμα αλλά για να τα βάλεις στο ράφι των καταστημάτων πώλησης πρέπει να διώξεις άλλα, ίσως και εμπορικά επιτυχημένα προϊόντα, το οποία όμως δεν θεωρούνται πια υγιεινά. Είναι απογοητευτικό να βλέπεις καινοτόμες ιδέες που τελικά κατέληξαν σε ένα συρτάρι γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα επένδυσης σε τεχνολογία ή σε νέα μοντέλα εφοδιασμού.

Τα Healthy Diet Awards είναι ο μοναδικός ελληνικός θεσμός που επιβραβεύει την καινοτομία στο χώρο των τροφίμων στα πλαίσια της υγείας και ευεξίας. Δεν είναι διαγωνισμός γεύσης, ούτε όμορφης συσκευασίας αλλά είναι ένα διαγωνισμός που έχει σκοπό να προάγει την υγεία. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία που αποκτούν τα προϊόντα που συμμετέχουν και βραβεύονται. Το σηματάκι του βραβείου που θα μεταφερθεί στην ετικέτα του προϊόντος αλλά και κάθε μέσου προβολής του δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά. Αυτό που παρατήρησα μετά από 3 χρόνια συμμετοχής στην επιτροπή αξιολόγησης είναι ότι υπάρχουν υγιεινές προτάσεις και καινούριες ιδέες αλλά και ότι η αγορά των τροφίμων μετασχηματίζεται περισσότερο στο πλαίσιο της βιώσιμης διατροφής».

Χαιρετισμό στη διοργάνωση απηύθυνε η Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας που έχει γίνει πλέον ένας σημαντικός θεσμός στο χώρο της ελληνικής διατροφής. Συμβάλλετε στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για την επικράτηση ενός νέου μοντέλου διατροφής. Άλλωστε, ως ΥπΑΑΤ εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με το ευ ζην, την υγεία και την μακροζωία».

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Παναγιώτης Λεμπέσης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ) και δήλωσε: «Mε μεγάλη μου χαρά παρευρίσκομαι στα Healthy Diet Awards 2022 τα οποία ξεκίνησαν ως μια πρωτοβουλία και καθιερώθηκαν ως θεσμός. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από διακεκριμένες προσωπικότητες, καθώς είναι μεγάλη η συμμετοχή των εταιρειών αποδεικνύουν την επιτυχία όλου αυτού του εγχειρήματος. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί παγκοσμίως το Νο 1 διατροφικό μοντέλο στην εφαρμογή της με δύο βασικούς πυλώνες: Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι οι οποίοι υπηρετούν την υγεία και την υγιεινή διατροφή μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού, την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων και φυσικά μέσω της συμβουλευτικής στη βιομηχανία. Οι εταιρείες στη χώρα μας οι οποίες εξελίσσονται ανταποκρινόμενες στα νέα δεδομένα δημιουργώντας νέα καινοτόμα προϊόντα με στόχο την υγεία. Έχουμε προϊόντα έχουμε τους επιστήμονες, έχουμε την όρεξη να δημιουργήσουμε και να συνεργαστούμε με ένα μοναδικό στόχο: την υγεία. Συγχαρητήρια σε όλους τους διαγωνιζόμενους, στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ιδέα των βραβείων και φυσικά ης Κριτικής Επιτροπής».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Κλινικός Διαιτολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διαιτροφολόγων, όπου ανέφερε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την πρόσκληση αυτή, αλλά και για την μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μου στην κριτική επιτροπή. Ο σύγχρονος διαιτολόγος-διατροφολόγος ως κύριος επιστήμονας και επαγγελματίας υγείας, που στοχεύει στην έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων για την υγιεινή διατροφή και την τακτική σωματική δραστηριότητα, έχει έναν πολυδιάστατο ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Συγχαρητήρια στην εταιρεία BOUSSIAS για την εξαιρετική διοργάνωση, αλλά και σε όλες τις εταιρείες που κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και να ξεχωρίσουν, κερδίζοντας τα φετινά βραβεία. Εύχομαι υγεία σε όλους και προσδοκώ να ανταμώσουμε στα βραβεία του 2023, με καλύτερες συνθήκες, με ακόμη καλύτερα προϊόντα, αλλά με ένα σταθερό και δυνατό θεσμό, τα Healthy Diet Awards».

Στην διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν δύο τιμητικά βραβεία:

Τιμητικό βραβείο στον οργανισμό Portal οf Sustainable Development για την προώθηση της Βιώσιμης ανάπτυξης. Παρέλαβε ο Πρόεδρος Δημήτριος Νικολόπουλος ο οποίος τόνισε «Η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται και δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με θεματολογία που αφορά το περιβάλλον, αλλά η κύρια στόχευσή μας είναι η ανάδειξη του κοινωνικού αντίκτυπου της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει διότι, σκεπτόμαστε πάντοτε πως, εάν η ίδια η κοινωνία δεν κατανοήσει το πρόβλημα, την πρόσκληση και εν τέλη την ίδια της την αποστολή, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να μετουσιώσουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει η βιωσιμότητα, σε πράξη!  Μέσα από την αρθρογραφία μας, από τις συνεντεύξεις δημοσίων προσώπων που εμπλέκονται στο ζήτημα, από τη διοργάνωση ενημερωτικών και επιμορφωτικών συναντήσεων, από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις μέχρι και τη μεγάλη διοργάνωση του “Syniparxis Forum 2021”, νιώθουμε πως έχουμε θέσει τις σκέψεις μας και τις επιδιώξεις μας σε πραγματική κίνηση»

Τιμητικό Βραβείο στη Wise Greece για την κοινωνική προσφορά, παρέλαβε η Πρόεδρος Μελίνα Ταπραντζή η οποία ανάφερε «Η Wise Greece, από το 2013, προωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό τα εξαιρετικά προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας για Ιδρύματα όλης της χώρας που έχουν ανάγκη. Σήμερα, συνεργαζόμαστε με 100 παραγωγούς με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, τους βοηθάμε να εξάγουν σε 8 χώρες και έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε εκατοντάδες τόνους τροφίμων σε οικογένειες, παιδιά, άστεγους και ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Wise Greece είναι μόλις μία από τις επτά πρωτοβουλίες παγκοσμίως που έχει αναγνωριστεί για το έργο της στη βιώσιμη ανάπτυξη, από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα!»

Χορηγός των Healthy Diet Awards 22 ήταν η εταιρεία Euricom με το ρύζι ευτοπία

Υποστηρικτές των Healthy Diet Awards 22 ήταν το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ και τα προϊόντα γάλακτος Παγώνης. 

Χορηγοί επικοινωνίας των Healthy Diet Awards 22 ήταν οι: hello.gr, LoveYourSelf, diatrofi.gr, Hello Health & Diet, healthmore.gr, healthview.gr, thenotebook.gr και το fmh.gr.

Official Publication: FoodReporter, σελφ σέρβις.

Healthy Diet Awards 2021

Recognizing Innovative Products & Services

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των φετινών Healhty Diet Awards!

Ο θεσμός των βραβείων που διοργανώθηκε από την Boussias Communications για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, τα HEALTHY DIET AWARDS 21, ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των νικητών

Μπορεί στη φετινή διοργάνωση, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών περιορισμών, να στερηθήκαμε μία φαντασμαγορική γιορτή απονομής, αλλά δεν στερηθήκαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Συγχαρητήρια στις εταιρίες που συνεχίζουν να μας θυμίζουν ότι με την δημιουργία healthy diet προϊόντων και υπηρεσιών κτίζουν µια αγορά που στηρίζει το ισορροπημένο μοντέλο διατροφής στην καθημερινότητα του καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Γεώργιος Μπόσκου, Χημικός Τροφίμων, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε, αναφέρει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του: «Ήταν τιμή μου να προεδρεύω της επιτροπής των Healthy Diet Awards τα οποία διοργανώθηκαν για 2η φορά στην Ελλάδα από την εταιρεία επιχειρηματικής επικοινωνίας Boussias Communications. Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε αυτή τη χρονιά λόγω της πανδημίας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της διατροφής, συμβάλλοντας και κατά κάποιο τρόπο στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης ήταν σημαντικοί επιστήμονες και έμπειροι επαγγελματίες στο χώρο των τροφίμων και της διατροφής. Οι συμμετοχές δε στο διαγωνισμό ήταν όλες αξιέπαινες και η διάκριση στην αξιολόγηση από την Επιτροπή ήταν δύσκολη. Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης όμως αντισταθμίζεται με τη χαρά της βράβευσης των πιο ευρηματικών και καινοτόμων υποψηφιοτήτων. Είναι πολύ σπουδαίο να βρίσκεσαι σε μια θέση όπου μπορείς να αναπτύξεις τάσεις και κουλτούρα αριστείας στους επαγγελματίες των τροφίμων και της διατροφής. Εν τέλη θα ωφεληθεί ο καταναλωτής και μακροπρόθεσμα θα βελτιωθεί η δημόσια υγεία και η κοινωνική ευεξία. Τα βραβεία που θα παραλάβουν οι νικητές αποτελούν μια ένδειξη αναγνώρισης, μια προσωπική περηφάνια αλλά ταυτόχρονα και μια προστιθέμενη αξία επιβίωσης στις δύσκολες οικονομικές εποχές που διανύουμε. Πιστεύω ότι οι θεσμοί βράβευσης όπως τα Healthy Diet Awards θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων αλλά και στην ανάπτυξη της καινοφανούς επιχειρηματικότητας».

ΚΟΡΥΦΑΙEΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τις μεγάλες διακρίσεις του διαγωνισμού απέσπασαν οι εταιρείες Value For Life Foods με το βραβείο Healthy Diet Company of the Year και η Melissa με το βραβείο Healthy Diet Brand of the Year.

PLATINUM AWARDS

Επίσης, τα Healthy Diet Awards 21 επιβράβευσαν τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες δίνοντας στις υποψηφιότητες με την μεγαλύτερη βαθμολογία τα Platinum βραβεία. Στον Πυλώνα Healthy Food Product, το Platinum βραβείο απέσπασαν τα Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης “με Χαρούπι” και “Πολύσπορο” από την Μέλισσα Κίκιζας. Στον Πυλώνα Healthy Beverage Product, το Platinum βραβείο απέσπασε το Healthy Water από την Θεόνη. Στον Πυλώνα Organic Product το Platinum βραβείο απέσπασε το Βιολογικό Spaghetti Espressi από την Βιομηχανία Ζυμαρικών Ήλιος. Στον Πυλώνα Plant Based Product, το Platinum βραβείο απέσπασαν τα Real & Honest, Plant Based αλείμματα Ξηρών Καρπών και Σπόρων από την Value For Life Foods. Στον Πυλώνα Light Product, το Platinum βραβείο απέσπασε το Παγωμένο Τσάι του Βουνού Όλυμπος χωρίς Θερμίδες από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Τέλος, στον Πυλώνα Healthy Food & Beverage Product for Children, το Platinum βραβείο απέσπασε το Ρύζι Ευτοπία από την Euricom Hellas.

Healthy Diet Awards 2020

Αντώνης Ζαμπέλας: «Οι εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιτάσσει η υγιεινή διατροφή»

Στην Τελετή Απονομής των Healthy Diet Awards 2020, η οποία διοργανώθηκε για 1η φορά φέτος από την Boussias Communications, επιβραβεύτηκε η αριστεία και η καινοτομία, στα προϊόντα των εταιρειών που προάγουν την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Σε μία λαμπερή εκδήλωση αφιερωμένη στους νικητές της φετινής διαδικασίας, περισσότερα από 300 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες Υγείας και Διατροφής, Healthy Food Influencers, Food Bloggers καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στο Athenaeum InterContinental Athens, επικροτώντας την καινοτομία σε τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα, τα οποία μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής.
Healthy Diet Awards 2020 Ceremony

Η Τελετή Απονομής ξεκίνησε με την παράδοση του Τιμητικού Βραβείου, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδί
ου, η οποία ξεχωρίζει για τα βιολογικά βραβευμένα προϊόντα της ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες καινοτόμες διαδικασίες. Το τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο εκπρόσωπος Βατοπεδίου, Μανώλης Βαρσαμίδης.

Συνολικά, διακρίθηκαν 47 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, Χρυσό Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: Arla Foods Hellas, Barilla Hellas, Chrysallis Proderma, Hippocrates Farm, Innovis Pharma, Nestle Hellas, O-Biotique, Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, Βιομηχανία Ζυμαρικών “Ήλιος”, Γαλακτοκομικά Μανδρέκας, Παστελια Jannis, Δέλτα Τρόφιμα, Όλυμπος – Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Όμιλος Ανδρομέδα, Melissa Κίκιζας και Χρυσά Αυγά. Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέστησαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την ενότητά που συμμετείχαν, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Arla Foods Hellas, Barilla Hellas, Hippocrates Farm, Innovis Pharma, Nestle Hellas και Όλυμπος – Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Τέλος η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των δύο Grand Awards, όπου τα «BARILLA Legumes» αναδείχθηκαν Healthy Food & Beverage Brand of the year και η «BARILLA» αναδείχθηκε Healthy Food & Beverage Company of the year.

Χαιρετισμό στη διοργάνωση απηύθυνε η Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor Author, Co Founder Wellness Project, στην εταιρεία Boussias Communications, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας των συγκεκριμένων βραβείων η οποία προήλθε μέσα από την παγκόσμια αύξηση της αγορά της υγείας και της ευεξίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Τα συγκεκριμένα βραβεία της καινοτομίας έχουν στόχο να στηρίξουν και να αναδείξουν την βιομηχανία της υγιεινής διατροφής. Τα βραβεία αυτά αποτελούν τον πρώτο κύκλο από μια σειρά βραβείων που έχουν σχεδιαστεί και αντιπροσωπεύουν τον χώρο της ολιστικής ευεξίας και της ποιότητας της ζωής. Πρόκειται για μια νέα ελκυστική προσέγγιση μιας αγοράς η οποία μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς».

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έστειλε το δικό του μήνυμα στους νικητές της βραδιάς και αναφέρθηκε στις καινοτόμες πρακτικές που υπήρχαν σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων ξεχωριστά, με τον ρόλο της Κριτικής Επιτροπής να είναι εξαιρετικά δύσκολος. «Ο ρόλος της κριτικής επιτροπής ήταν ιδιαίτερα δύσκολος γιατί υπήρχαν πολλές υποψηφιότητες και όλες είχαν εξαιρετικά καινοτόμα στοιχεία να επιδείξουν». Παράλληλα, o ίδιος έκανε λόγο για τις νέες προκλήσεις που αναδύονται στον χώρο της υγιεινής διατροφής και τον ρόλο των εταιρειών τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων που έχουν αναλάβει. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο ρόλος των εταιρειών τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής είναι καθοριστικός καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιτάσσει η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα του ανθρώπου».

Επίσης, χαιρετισμό στη διοργάνωση απηύθυνε η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), η οποία και αναφέρθηκε στον ρόλο και στην κατάρτιση που έχει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων έτσι ώστε να παράγει ολοένα και πιο καινοτόμα και υγιεινά προϊόντα.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Κατερίνα Παπακωστοπούλου και τα βραβεία απένειμαν στους νικητές της βραδιάς τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής καθώς και o Γιάννης Λεκάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Οι παρευρισκόμενοι στην τελετή απονομής των Healthy Diet Awards είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμα υγιεινά προϊόντα από τις εταιρείες: Barilla Hellas, The Greek Olive Estate, Βιομηχανία Ζυμαρικών “Ήλιος”, Δέλτα Τρόφιμα, Κοτόπουλα Αγγελάκης, «Λουξ» Μαρλαφέκας, Παστελια Jannis και Φάρμα Χαρτάκη.

Τα βραβεία διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου και με την χορηγική υποστήριξη οίνου στην τελετή απονομής είχε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου.

Χορηγοί επικοινωνίας των Healthy Diet Awards 2020 ήταν οι: enallaktikidrasi.com, Holistic Life, iefimerida, kourdistoportocali.com, naturanrg.gr, onmed.gr, People magazine, peoplegreece.com και Sfera 102,2.